Grönt Stockholm

Grön kulturpolitik

In Okategoriserade on 16 september, 2010 at 11:23

Kulturlivet i Stockholm ska blomstra utifrån de unika möjligheter som finns i en stor stad. Goda förutsättningar för den fria kulturen är en fråga om yttrandefrihet, demokrati och mångfald. Musik, teater, film, konst, festivaler och andra kulturyttringar är en viktig del i stadens utveckling. Det ska vara enkelt för alla att både skapa och ta del av kultur.

Våra öppna mötesplatser – parker, gator och torg – ska utgöra en central del av kulturen. Stockholms större centrum för kulturen, exempelvis Stadsteatern, Kulturhuset samt lokala bibliotek och museer, ska utgöra navet för den kulturella mångfalden i staden. Det nya Slussenområdet ska utvecklas till ett kulturcentrum.

Läs mer…

Bättre arbetsmiljö för lärare

In Okategoriserade on 16 september, 2010 at 11:18

Många lärare är stressade. De får allt mer att göra när FP detaljstyr skolan samtidigt som man skär ner på personal som behövs runt om lärarna – administratörer, fritidspedagoger, skolsköterskor. Lärarna måste ges utrymme att skapa god kvalitet i undervisningen och erkännas som de experter de är.

Skolan ska vara en plats för nyfikenhet och kunskap där barn och unga växer som människor. Elever med god självkänsla har lättare att nå goda resultat. Både kommunala och fristående skolor med olika inriktningar behövs. Staden måste säkerställa en bra kvalitet och att skolans demokratiuppdrag följs.

Alla elever ska ha tillgång till kurator, psykolog, sjuksköterska samt studie- och yrkesvägledare när de behöver det. Barn med särskilda behov ska prioriteras både under och efter skoltid. Alla elever ska få möjlighet att utvecklas, oavsett modersmål. Stockholm behöver mer personal och ett mer pedagogiskt innehåll på fritids och fritidsklubbar.

Läs mer…

Rösta grönt för klimatets skull!

In Okategoriserade on 16 september, 2010 at 11:08

Det finns goda möjligheter för Stockholm och alla som bor här att ta ett stort klimatansvar. Miljöpartiets mål är att utsläppen ska sänkas från 3,4 till 2,0 ton koldioxidekvivalenter per invånare och år till 2015. Det kräver många framtidsinriktade beslut i kommunen och medvetet agerande varje dag av alla stockholmare.

Biltrafiken måste minska och fler måste övergå till förnybara bränslen. Alla stadens fordon och SL:s bussar ska använda förnybara bränslen.

Samtidigt är stockholmarnas klimatutsläpp betydligt större om man räknar med alla utsläpp som vår konsumtion och våra resor leder till oavsett var i världen de sker. Det sätt vi lever på leder till utsläpp i alla världsdelar. Det gäller exempelvis konsumtion av livsmedel och andra varor producerade i andra länder samt långväga flygresor. Om dessa utsläpp räknas in var utsläppen för varje stockholmare närmare 9 ton 2009. För att ge en mer rättvisande bild och minska vår verkliga klimatpåverkan ska Stockholm kontinuerligt räkna på dessa utsläpp och informera stockholmarna om detta.

Läs mer…